Wersje kompatybilne
Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 30 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 60 g oliwy z oliwek extra vergine
- 800 g pomidorów, pokrojonych w ćwiartki, np. San Marzano, Lima, malinowych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka rozmarynu, świeżego, tylko liscie
- 1 łyżka tymianku, świeżego, tylko liście
- 2 gałązki bazylii, świeżej, tylko liście
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 577 kJ / 138 kcal
- Białko
- 2 g
- Węglowodany
- 6 g
- Tłuszcz
- 12 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Dżem z truskawek (z mieszanką żelującą 3:1)
30min
Przecier pomidorowy (passata) z bazylią i czosnkiem
1 Std. 15 Min
Dżem brzoskwiniowy (z mieszanką żelującą 3:1)
50min
Powidła wiśniowe
1 Std. 55 Min
Dżem malinowy
40min
Przecier pomidorowy (passata) z chili i czosnkiem
1 Std.
Sos paprykowy (w słoikach na zimę)
2h
Dżem z czarnej porzeczki
35min
Powidła śliwkowe
2h
Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)
55 min
Ketchup z cukinii
1 Std.
Syrop malinowy
1 Std. 25 Min