Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Spód
- 200 g biszkoptów lady fingers, połamanych na kawałki
- 60 g espresso, zaparzonego, ostudzonego
- 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
Masa serowa
- 3 jajka
- 120 g cukru
-
50
g likieru migdałowego, np. amaretto
lub 50 g rumu -
40
g skrobi kukurydzianej
lub 40 g skrobi ziemniaczanej - 500 g sera mascarpone, podzielonego na kawałki
- 500 g serka kremowego, śmietankowego, pokrojonego na kawałki
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 130 g espresso, zaparzonego, ostudzonego
- 130 g biszkoptów lady fingers
Krem czekoladowy
- 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
-
10
g espresso, zaparzonego
lub 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, w proszku - 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 - 2 łyżki kakao naturalnego, niesłodzonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2606 kJ / 622 kcal
- Białko
- 9.4 g
- Węglowodany
- 45.6 g
- Tłuszcz
- 44.1 g
- Błonnik
- 0.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sernik z ricotty z jabłkami
6 Std.
Pomarańczowy sernik z alkoholowym twistem
18h
Sernik jogurtowy „Malinowa zebra” bez pieczenia
4h 45min
Ciasto wielkanocna krówka
7h
Sernik straciatella z malinami (Charlotte Russe)
3h
Brownie z gruszkami
1h 15min
Sernik bananowy
7 Std. 55 Min
Sernik jogurtowy
8h
Sernik gianduia
11h
Sernik gotowany
7 godz. 40 min
Sernik kokosowo-czekoladowy
10 Std. 25 Min
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
8h