Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g couscous
- 400 g water
- 1 tsp ras el hanout (see tip)
- 1 tsp fine sea salt
- 100 g dried apricots, pitted
- 60 g blanched almonds
- 400 g onions, halved
- 200 g carrots, cut in pieces
- 20 g olive oil, plus 2 Tbsp
- 500 g lamb meat
- 200 g aubergines
- 100 g tinned chopped tomatoes
-
½
vegetable stock cube (for 0.5 l)
lub 1 tsp vegetable stock paste, homemade - 1 tsp ground ginger
- ½ tsp ground cinnamon
-
2
pinches saffron threads
lub 1 tsp ground turmeric - 1 - 2 tsp lemon juice, to taste
- ½ tsp ground cumin
- 2 pinches ground black pepper
- 40 - 50 g honey, to taste
-
½
bunch fresh coriander, leaves only, chopped (see tip)
lub ½ bunch fresh parsley, leaves only, chopped (see tip)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3459 kJ / 827 kcal
- Białko
- 41 g
- Węglowodany
- 100 g
- Tłuszcz
- 28 g
- Błonnik
- 16 g
Alternatywne przepisy
Luxury Fish Pie with Parmesan and Garlic Sweet Potato Mash
1h 20 min
Salmon with Ginger Sauce and Spiced Cashews
30min
Salmon en Croute with Lemon Risotto
45min
Chicken and Chorizo Filo Pie
2h
Kedgeree
45min
One-pot Moussaka
30min
Asian Steamed Side of Salmon
1h 45min
Chilli Beef with Lemon Feta
30min
Ras el Hanout
15min
Lebanese Lamb Puff Pastry Tart
1h
Sea Bass with Cavolo Nero, Cannellini Beans and Red Pepper
30min
Chicken Tagine with Prunes, Figs and Honey
45min