Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g couscous
- 400 g water
- 1 tsp ras el hanout (see tip)
- 1 tsp fine sea salt
- 100 g dried apricots, pitted
- 60 g blanched almonds
- 400 g onions, halved
- 200 g carrots, cut in pieces
- 20 g olive oil, plus 2 Tbsp
- 500 g lamb meat
- 200 g aubergines
- 100 g tinned chopped tomatoes
- 40 - 50 g honey, to taste
-
½
vegetable stock cube (for 0.5 l)
lub 1 tsp vegetable stock paste, homemade - 1 tsp ground ginger
- ½ tsp ground cinnamon
-
2
pinches saffron threads
lub 1 tsp ground turmeric - 1 - 2 tsp lemon juice, to taste
- ½ tsp ground cumin
- 2 pinches ground black pepper
-
½
bunch fresh coriander, leaves only, chopped (see tip)
lub ½ bunch parsley, fresh, leaves only, chopped
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3459 kJ / 827 kcal
- Białko
- 41 g
- Węglowodany
- 100 g
- Tłuszcz
- 28 g
- Błonnik
- 16 g
Alternatywne przepisy
Ras el Hanout
15min
Chicken and Chickpea Tagine
1h 20min
Marinated White Fish Fillets with Chermoula Sauce and Couscous Salad
1h 20min
Sri Lankan Red Beef Curry
1h 35min
Seafood Korma
40min
Quick Lamb Dhansak
50min
Keralan Fish Curry
30min
Luxury Fish Pie with Parmesan and Garlic Sweet Potato Mash
1h 20min
Chicken Tagine with Prunes, Figs and Honey
45min
Chicken Saag
50min
Prawn Bhuna
30min
Sri Lankan Chicken Curry (Koththu Roti)
1h 5min