Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 płaska łyżeczka kminku
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g masła
- 180 g chleba, razowego, czerstwego, pokrojonego na kawałki
- 1000 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona - ½ - 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- śmietana, min. 30% tłuszczu, do podania
- natka pietruszki, świeża, posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3085.7 kJ / 184.3 kcal
- Białko
- 3.8 g
- Węglowodany
- 26.3 g
- Tłuszcz
- 8.8 g
- Błonnik
- 4.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa jabłkowo-selerowa
40min
Zupa z ziemniakami i maślanką (dziadówka)
40min
Zupa kminkowa Bogdana Kwarciaka
25 dk
Zupa grzybowa z białą fasolą
35min
Zupa z rukoli
30min
Zupa cebulowa
1h
Zupa selerowa aksamitna
25 dk
Kremowa zupa z serem pleśniowym
30min
Zupa krem z zielonego ogórka
25 dk
Zupa krem z pieczarek
20 Min
Zupa krem z porów
30min
Zupa krem z ziemniaków
40min