![Karp w szarym sosie Karp w szarym sosie](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/F9AB49BC-0D98-4B80-8DA6-63638E481B8E/Derivates/F8B1E64A-B0A0-4D96-A9FB-8953D7273A3F.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g pierniczków, bez nadzienia i czekoladowej polewy, pokrojonych na kawałki
- 1000 g karpia, całego, oczyszczonego, bez głowy, wypatroszonego, pokrojonego w ok. 2 cm dzwonki
- 70 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- skórka otarta z 1 cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- 500 g wody
- 50 g czerwonego wina, wytrawnego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ - ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- 2 liście laurowe, suszone
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 200 g piwa, ciemnego
- 50 g rodzynek
- 50 g migdałów, w płatkach
- 20 g powideł śliwkowych
- 20 g masła
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1441 kJ / 344 kcal
- Białko
- 32.9 g
- Węglowodany
- 19.6 g
- Tłuszcz
- 14.4 g
- Błonnik
- 2.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pstrąg marynowany
25 Std. 35 Min
Karp na słodko w galarecie
7 Std. 35 Min
Szynka w cieście chlebowym
101h
Pasztet z gęsi z suszonymi śliwkami
8h 35 min
Kaczka z jabłkami, kluski ziemniaczane i surówka z kapusty ze śliwkami
2 Std. 50 Min
Roladki z piersi indyka
2 Std. 30 Min
Warstwowa sałatka śledziowa
2 godz. 45 min
Dwukolorowy koktajl z rzodkiewek
15min
Karp w migdałowej panierce
1 Std. 40 Min
Golonka w sosie piwnym
2h 20 min
Ozory w sosie chrzanowym na zimno
3 Std. 25 Min
Bigos staropolski
1 Std. 35 Min