Karp w szarym sosie

Karp w szarym sosie

3.8 19 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
6 porcji

Składniki

  • 50 g pierniczków bez nadzienia i czekoladowej polewy, pokrojonych na kawałki
  • 1000 g karpia, całego, oczyszczonego bez głowy, wypatroszonego, pokrojonego w ok. 2 cm dzwonki
  • 70 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • skórka otarta z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 500 g wody
  • 50 g czerwonego wina, wytrawnego
  • 10 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ - ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 200 g piwa ciemnego
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdałów, w płatkach
  • 20 g powideł śliwkowych
  • 20 g masła
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Białko 32.9 g
Kalorie 1441 kJ / 344 kcal
Tłuszcz 14.4 g
Błonnik 2.8 g
Węglowodany 19.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...