![Pitta rustica salentina Pitta rustica salentina](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/3CE0D2FC-40F6-469D-B046-6AECFBBBA063/Derivates/6bfacbfa-2aa9-4e83-a8f2-295c90f9fc89.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 mazzetto di prezzemolo fresco, le foglioline lavate ed asciugate
- 400 g di cipolle in quarti
- 100 g di olio extravergine di oliva + q.b.
- 2000 g di patate, pelate (vedere consigli)
- 3 pizzichi di sale
- 3 pizzichi di pepe nero macinato
- 1 pizzico di peperoncino in polvere (opcjonalnie)
- 400 g di polpa di pomodoro a pezzi
- 100 g di acqua
- 100 g di pangrattato + q.b.
- 200 g di farina tipo 00
- 100 g di pecorino grattugiato
- 2 uovo
- 100 g di Parmigiano Reggiano grattugiato
- 2 cucchiai di capperi sotto sale, dissalati
- 300 g di tonno in scatola in olio di oliva, sgocciolato
- 2 cucchiai di olive nere denocciolate
- 4 filetti di acciughe sott'olio, sgocciolate
- olio extravergine di oliva q.b.
- origano secco q.b.
- Wartości odżywcze
- na 1 porzione
- Kalorie
- 1473 kJ / 352 kcal
- Białko
- 15 g
- Węglowodany
- 32.7 g
- Tłuszcz
- 17.9 g
- Błonnik
- 2.6 g
Alternatywne przepisy
Calzone pugliese alle cipolle
2sa 30 dk
Pucce
7 Std.
Pizzo Salentino con la gialletta
3 Std. 30 Min
Pizzi leccesi
6h
Rotolo funghi e peperoni
2sa 15 dk
Focaccia di Carnevale salentina
3sa 40 dk
Scialatielli con pesto di cicorie su purea di fave
55 Min
Pettole pugliesi
3sa
Pasticciotti leccesi
1h 15min
Minestra di fave con cicoria
50 dk
Panzerottini con mozzarella filante e carne
3sa 20 dk
Focaccia barese
2 Std. 55 Min