Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Impasto
- 200 g di acqua
- 100 g di farina tipo 00 + q.b.
- 20 g di lievito di birra fresco, sbriciolato
- 450 g di farina tipo 00
- 50 g di pecorino Romano grattugiato
- 30 g di olio extravergine di oliva
- 1 limone, preferibilmente biologico, il succo spremuto fresco
- 10 g di sale
- 2 pizzichi di pepe nero macinato
- g di olio extravergine di oliva + q.b.
Condimento
- 2 rametti di prezzemolo fresco, le foglioline lavate e asciugate
-
100
g di provola siciliana o calabrese a pezzi (3-4 cm)
lub 100 g di scamorza stagionata a pezzi (3-4 cm) - 5 filetti di acciuga sotto sale
- 60 g di cipolla, mondata e in quarti
- 40 g di olio extravergine di oliva
- 600 g di polpa di pomodoro a pezzi sgocciolata (peso netto)
- 2 pizzichi di sale
- 1 pizzico di pepe nero macinato
- 50 g di pangrattato
- Wartości odżywcze
- na 1 porzione
- Kalorie
- 2569 kJ / 614 kcal
- Białko
- 21.6 g
- Węglowodany
- 82.6 g
- Tłuszcz
- 24.2 g
- Błonnik
- 4.6 g
Alternatywne przepisy
Pane siciliano
2 godz. 45 min
Gelo di anguria
3h 30min
Sfincione favarese
3h
Iris siciliani
4 godz. 10 min
Muffolette
3h
Brioches siciliane
3 Std. 15 Min
Cassata siciliana (per 1 persona)
1sa 30 dk
Timballo di anelletti al forno
1 Std. 40 Min
Rosticceria siciliana
2 Std.
Mafalde siciliane
2 godz. 15 min
Sfinci siciliane
2 Std. 30 Min
Panelle
1h 25 min