Urządzenia i Akcesoria
Pikantne aïoli
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 15 min
10 porcji
Składniki
-
250 g oleju z pestek winogron250 g oliwy z oliwek (patrz wskazówka)
-
70 g czerwonej papryki, konserwowej, pieczonej odsączonej z zalewy
-
2 - 3 ząbki czosnku
-
1 jajko
-
1 łyżeczka musztardy
-
1 opakowanie szafranu (0,1 g)
-
½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
¼ łyżeczki chili, mielonego
-
5 - 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
1 g
Kalorie
974 kJ /
233 kcal
Tłuszcz
26 g
Błonnik
0.3 g
Węglowodany
1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SOSY I DIPY
14 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara)
1 godz. 40 min
Salsa brava - pikantny sos pomidorowy
5 min
Oliwa portugalska
10 min
Oliwa sycylijska
10 min
Oliwa toskańska
10 min
Oliwa aromatyzowana rozmarynem, szałwią i tymiankiem
10 min
Kofty z wołowiny i fety
2 godz. 30 min
Dip paprykowo-orzechowy
10 min
Oliwa bazyliowa
20 min
Karmelizowany por
20 min
Sos barbecue z whisky
50 min
Sos romesco
1 godz. 25 min