
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Gruszki w winie
- 700 g czerwonego wina półsłodkiego
- 130 g cukru
- 60 g miodu
- 2 laski cynamonu przełamane na pół
- 5 goździków
- 3 - 4 plastry pomarańczy ekologicznej (opcjonalnie)
- 5 - 6 gruszek w całości, obranych, z pozostawionymi ogonkami
Spód
- 250 g ciastek z kawałkami czekolady połamanych na kawałki
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych
- 80 g masła pokrojonego na kawałki
Masa serowa
- 150 g cukru
- 250 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 400 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
- 400 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
- 4 jajka
Polewa czekoladowa z winem
- 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
- 70 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 50 g czerwonego wina półsłodkiego
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 737 kcal / 3087 kJ
- Białko
- 15 g
- Tłuszcz
- 50 g
- Węglowodany
- 60 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 30 g
- Sód
- 88 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sernik nowojorski
7 godz. 50 min
Orzechowe semifreddo
8 godz. 35 min
Cytrynowe tiramisu
6 godz. 25 min
Brownie z tahini
45 min
Sernik bananowy
7 godz. 55 min
Ciasto gruszkowe z cantuccini
2 godz. 20 min
Ciasto czekoladowe z grzańcem
1 godz. 20 min
Pomarańczowy sernik z alkoholowym twistem
18 godz.
Sernik z ricotty z dżemem figowym
5 godz. 40 min
Sernik tiramisu
12 godz. 15 min
Sernik gianduia
11 godz.
Sernik crème brûlée
10 godz. 15 min