
Urządzenia i Akcesoria
Chleb pszenno-jęczmienny na zakwasie żytnim
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 18 godz. 45 min
28 kromek
Składniki
Zaczyn
-
mąki żytniej typu 720160 g
-
wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)140 g
-
żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)1 - 2 łyżki
Ciasto właściwe
-
kaszy jęczmiennej perłowej200 g
-
wody400 g
-
suchych drożdży (opcjonalnie) (patrz wskazówka)½ łyżeczki
-
mąki pszennej chlebowej typu 750 lub 650, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu, ściereczki i chleba450 g
-
olej ilość do natłuszczenia miski
-
soli20 g
-
kostek lodu (patrz wskazówka)10
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
103.1 kcal /
431.7 kJ
Białko
2.8 g
Tłuszcz
0.9 g
Węglowodany
22 g
Błonnik
1.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

DOMOWE PIECZYWO
11 Przepisów
Polska
Polska