Chleb pszenno-jęczmienny na zakwasie żytnim

Chleb pszenno-jęczmienny na zakwasie żytnim

4.0 22 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 18 godz. 45 min
28 kromek

Składniki

Zaczyn
  • mąki żytniej typu 720
    160 g
  • wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
    140 g
  • żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
    1 - 2 łyżki
Ciasto właściwe
  • kaszy jęczmiennej perłowej
    200 g
  • wody
    400 g
  • suchych drożdży (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
    ½ łyżeczki
    5 g drożdży świeżych, pokruszonych (patrz wskazówka)
  • mąki pszennej chlebowej typu 750 lub 650, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu, ściereczki i chleba
    450 g
  • olej ilość do natłuszczenia miski
  • soli
    20 g
  • kostek lodu (patrz wskazówka)
    10

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 103.1 kcal / 431.7 kJ
Białko 2.8 g
Tłuszcz 0.9 g
Węglowodany 22 g
Błonnik 1.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...