Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Spód
- 210 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 190 g daktyl, suszony, bez pestki
- 1 łyżeczka kakao naturalnego, niesłodzonego, surowego (opcjonalnie)
- ½ laski wanilii, tylko nasiona
Krem waniliowy
- 200 g śmietanki kokosowej
- ½ laski wanilii, tylko nasiona
- 100 g masła kakaowego, pokrojonego na kawałki
- 50 g miodu, wielokwiatowego, płynnego
Krem czekoladowy
- 90 g daktyli, suszonych, bez pestek
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 200 g śmietanki kokosowej
- 75 g masła kakaowego, pokrojonego na kawałki
- 10 g kakao naturalnego, niesłodzonego, surowego
- 1 szczypta soli
Mrożona kostka czekoladowa
- kakao naturalne, niesłodzone, surowe, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1323.2 kJ / 316.3 kcal
- Białko
- 3.5 g
- Węglowodany
- 19.6 g
- Tłuszcz
- 26.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.3 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 17.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Lody arbuzowo-kokosowe
2 Std. 30 Min
Lodowe parfait na patyku
5 godz. 40 min
Veganisu z espresso i migdałami
6 Std.
Kulki zdrowia z chili - bez jajek, glutenu, cukru Joanny Wierzbowicz
12 godz. 30 min
Lody miodowo-figowe z kozim serem
13h
Kostki z masła orzechowego (bez cukru)
2h 45min
Surowe warzywne sushi (dieta raw)
8h 30min
Lody na patyku z ginem i ogórkiem
5sa 10 dk
Ciasto czekoladowe z mąki gryczanej
1h 10 min
Batoniki kokosowo-migdałowe
1 Std. 20 Min
Prowansalski baton z migdałami i miodem
4h 40min
Tort z masłem orzechowym
3 Std. 30 Min