Chleb pszenno-żytni z kminkiem na zakwasie pieczony na liściu kapusty

Chleb pszenno-żytni z kminkiem na zakwasie pieczony na liściu kapusty

4.6 59 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 18 godz. 20 min
26 kromek

Składniki

Zaczyn
  • ziaren żyta (patrz wskazówka)
    100 g
  • wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
    100 g
  • żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
    1 - 2 łyżki
Ciasto właściwe
  • ziaren pszenicy (patrz wskazówka)
    50 g
  • kminku (patrz wskazówka)
    5 g
  • wody
    350 g
  • suchych drożdży (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
    ¾ łyżeczki
    10 g drożdży świeżych, pokruszonych (patrz wskazówka)
  • mąki pszennej chlebowej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i ściereczki kuchennej
    520 g
  • soli
    20 g
  • olej ilość do posmarowania miski
  • liść kapusty włoskiej Ø ok. 20 cm
    1
    1 liść białej kapusty, Ø ok. 20 cm
  • kostek lodu (patrz wskazówka)
    10

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 93.5 kcal / 391.6 kJ
Białko 3 g
Tłuszcz 0.9 g
Węglowodany 19.4 g
Błonnik 1.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...