
Wersje kompatybilne
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na zakwasie pieczony na liściu kapusty
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn
- 100 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
- 100 g wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
- 1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe
- 50 g ziaren pszenicy (patrz wskazówka)
- 5 g kminku (patrz wskazówka)
- 350 g wody
-
¾
łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
(opcjonalnie)
lub 10 g drożdży świeżych pokruszonych (patrz wskazówka) (opcjonalnie) - 520 g mąki pszennej chlebowej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i ściereczki kuchennej
- 20 g soli
- olej ilość do posmarowania miski
-
1
liść kapusty włoskiej Ø ok. 20 cm
lub 1 liść białej kapusty Ø ok. 20 cm - 10 kostek lodu (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 93.5 kcal / 391.6 kJ
- Białko
- 3 g
- Tłuszcz
- 0.9 g
- Węglowodany
- 19.4 g
- Błonnik
- 1.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-jęczmienny na zakwasie żytnim
18 godz. 45 min
Chleb żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Żytni zakwas chlebowy
96 godz.
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Chleb pszenno-żytni z kaszą gryczaną, chia i siemieniem lnianym na zakwasie
20 godz.
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16 godz. 30 min
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 godz. 20 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pieczonymi ziemniakami i orzechami włoskimi
19 godz. 10 min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 godz. 30 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min