
Urządzenia i Akcesoria
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na zakwasie pieczony na liściu kapusty
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 18 godz. 20 min
26 kromek
Składniki
Zaczyn
-
ziaren żyta (patrz wskazówka)100 g
-
wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)100 g
-
żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)1 - 2 łyżki
Ciasto właściwe
-
ziaren pszenicy (patrz wskazówka)50 g
-
kminku (patrz wskazówka)5 g
-
wody350 g
-
suchych drożdży (opcjonalnie) (patrz wskazówka)¾ łyżeczki
-
mąki pszennej chlebowej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i ściereczki kuchennej520 g
-
soli20 g
-
olej ilość do posmarowania miski
-
liść kapusty włoskiej Ø ok. 20 cm1
-
kostek lodu (patrz wskazówka)10
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
93.5 kcal /
391.6 kJ
Białko
3 g
Tłuszcz
0.9 g
Węglowodany
19.4 g
Błonnik
1.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

DOMOWE PIECZYWO
11 Przepisów
Polska
Polska