
Urządzenia i Akcesoria
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na zakwasie pieczony na liściu kapusty
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 18 godz. 20 min
26 kromek
Składniki
Zaczyn
-
100 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
-
100 g wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
-
1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe
-
50 g ziaren pszenicy (patrz wskazówka)
-
5 g kminku (patrz wskazówka)
-
350 g wody
-
¾ łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
-
520 g mąki pszennej chlebowej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i ściereczki kuchennej
-
20 g soli
-
olej ilość do posmarowania miski
-
1 liść kapusty włoskiej Ø ok. 20 cm
-
10 kostek lodu (patrz wskazówka)
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
93.5 kcal /
391.6 kJ
Białko
3 g
Tłuszcz
0.9 g
Węglowodany
19.4 g
Błonnik
1.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

DOMOWE PIECZYWO
11 Przepisów
Polska
Polska