
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 180 g masła, pokrojonego na kawałki
- 600 g sera feta, pokrojonego na kawałki
-
1
łyżeczka oregano, suszonego (opcjonalnie)
lub 1 łyżeczka bazylii, suszonej (opcjonalnie) - 700 g mleka
- 100 g semoliny, drobnej
- ½ łyżeczki soli
- 6 jajek
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 16 płatów ciasta filo
- zimna woda, do skropienia ciasta
- 1 łyżeczka ziaren sezamu, białego, do posypania (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2407 kJ / 573 kcal
- Białko
- 24 g
- Węglowodany
- 29 g
- Tłuszcz
- 40 g
- Błonnik
- 1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Portugalski placek - Folar
8h 40min
Słodkie bułeczki (Navettes)
2 Std.
Placuszki z salsefii
1 Std.
Veganisu z espresso i migdałami
6 godz.
Chlebek wielkanocny (Tsoureki)
2h 20min
Ciasto frangipane
1 Std. 45 Min
Kanadyjskie ciasto owocowe
1 Std.
Włoska tarta z dżemem
2 Std. 35 Min
Ciasto z jagodami pod bezową kołderką
2 Std.
Ciasto z jabłkami
1 Std. 20 Min
Tarta cytrynowa z pianą z białek
50 Min
Ciasto z jabłkami (apple pie)
1 Std. 10 Min