Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 330 g masła klarowanego, podzielonego na kawałki
- 130 g białego maku, plus dodatkowa ilość do posypania
- 2 jajka, rozm. L (ok. 130 g)
- 2 żółtka, rozm. L
- 110 g mleka, 3,2% tłuszczu
- 180 g cukru pudru
- 80 g miodu, płynnego
- 1 laska wanilii, tylko ziarna
- 10 g skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- 350 g mąki pszennej, typ 500
- 1 szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 732.1 kJ / 174.9 kcal
- Białko
- 3.3 g
- Węglowodany
- 16 g
- Tłuszcz
- 11.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.8 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 73.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Angielski pudding z Varomy z sosem waniliowym
40min
Kibiny litewskie
25min
Mini Paris-Brest
10 godz. 40 min
Florentynki
2 godz.
Ciasteczka amaretti
1h 10min
Krem angielski (Crème anglaise)
2 godz. 25 min
Babka drożdżowa Panettone
3h
Magdalenki na choinkę
1h 30min
Kawowe bezy z ganaszem
2h 15min
Tiramisu
5h 25min
Sernik gianduia
11h
Sernik krakowski
4 godz. 55 min