Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 330 g masła klarowanego, podzielonego na kawałki
- 130 g białego maku, plus dodatkowa ilość do posypania
- 2 jajka, rozm. L (ok. 130 g)
- 2 żółtka, rozm. L
- 110 g mleka, 3,2% tłuszczu
- 180 g cukru pudru
- 80 g miodu, płynnego
- 1 laska wanilii, tylko ziarna
- 10 g skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- 350 g mąki pszennej, typ 500
- 1 szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 732.1 kJ / 174.9 kcal
- Białko
- 3.3 g
- Węglowodany
- 16 g
- Tłuszcz
- 11.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.8 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 73.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciastka bezowe "Sokoły"
2h 30min
Cantuccini
1 Std. 15 Min
Flan karmelowy
3h
Cynamonowe smores
1 godz. 50 min
Bułeczki z krzyżykiem (Hot Cross Buns)
3h 50min
Glasaż kakaowy
35 min
Jabłka z cydrowym sosem zabajone
40 min
Tort Mimoza z ananasem
3h 30min
Babeczki makowo-marcepanowe
2h 20min
Magdalenki na choinkę
1h 30min
Argentyńskie ciasteczka alfajores
1h 10min
Babka drożdżowa z lukrem
2h 50min