![Sos amatriciana Sos amatriciana](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/44A417DE-C199-4146-B8F6-4C8B9942BCAB/Derivates/7976dd80-c8f3-4c9e-b4e7-22bfe28594c5.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 800 g pomidorów, przekrojonych na pół
- 30 g oliwy z oliwek extra vergine
- ½ łyżeczki papryczki chili, suszonej, w płatkach
-
150
g boczku, tłustego, w plastrach, pokrojonego w 1 cm słupki
lub 150 g pancetty, pokrojonej w 1 cm słupki - 1 łyżeczka soli
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 724 kJ / 173 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 5 g
- Tłuszcz
- 17 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sos arrabbiata
40 Min
Penne all'arrabbiata
20 Min
Sos pomidorowy z mięsem (ragù)
1 Std. 30 Min
Sos romesco
1h 25min
Oliwa bazyliowa
20 Min
Penne puttanesca
50min
Sos neapolitański
1 Std.
Makaron w sosie pomidorowym
30 Min
Sos puttanesca
45 Min
Sos warzywny (ortolana)
1 Std. 5 Min
Spaghetti aglio e olio
35 Min
Sos pomidorowy
40 Min