
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Farsz
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 250 g białej kapusty pokrojonej na kawałki
-
500
g mięsa wieprzowego np. z łopatki, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
lub 500 g baraniny bez ścięgien i białych błonek, pokrojonej na 3 cm kawałki, lekko zmrożonej (patrz wskazówka) - 1 ½ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Ciasto
- 80 g mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 25 g drożdży świeżych pokruszonych
- 550 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 200 g masła pokrojonego na kawałki
- 3 jajka
- 150 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 1 łyżeczka soli
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 298.1 kcal / 1247.9 kJ
- Białko
- 9.6 g
- Tłuszcz
- 18 g
- Węglowodany
- 25.7 g
- Błonnik
- 1.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Empanadas z kurczakiem i jajkiem
2 godz. 30 min
Kołduny litewskie
1 godz. 50 min
Pieczone pierożki z kapustą
2 godz. 30 min
Empanadas z wołowiną
3 godz. 40 min
Paszteciki piknikowe
50 min
Rolada chlebowa z jarmużem i kiełbasą
2 godz. 45 min
Rogaliki z ciasta ziemniaczanego ze szpinakiem
1 godz. 5 min
Pie z kiszoną kapustą i mięsem
3 godz. 10 min
Tureckie börki z ziemniakami
1 godz. 15 min
Kniszki ziemniaczane
2 godz.
Oładki ziemniaczane z grzybami
1 godz. 10 min
Carimañolas z mięsem i serem
3 godz. 5 min