Batony czekoladowo-śmietankowe z kokosem (Nanaimo bars)
TM5 TM6

Batony czekoladowo-śmietankowe z kokosem (Nanaimo bars)

3.6 (38 ocen)

Składniki

Kakaowy spód

  • 30 g wiórków kokosowych
  • 100 g ciastek z kawałkami czekolady, przełamanych na pół
  • 25 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 25 g migdałów, blanszowanych
    lub 25 g migdałów, w płatkach
  • 120 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 50 g cukru pudru
  • 40 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 1 jajko, rozmiar L

Warstwa śmietankowa

  • 120 g masła, w temp. pokojowej, pokrojonego na kawałki
  • 180 g cukru pudru
  • 40 g mleka
    lub 40 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
  • 20 g budyniu śmietankowego, w proszku, niesłodzonego
  • 1 - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)

Polewa czekoladowa

  • 150 g czekolady deserowej, pokrojonej na kawałki
    lub 150 g mlecznej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 75 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 - 2 łyżki wiórków kokosowych, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
568.7 kJ / 135.8 kcal
Białko
1 g
Węglowodany
11.2 g
Tłuszcz
10 g
Błonnik
0.5 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy