Batony czekoladowo-śmietankowe z kokosem (Nanaimo bars)

Batony czekoladowo-śmietankowe z kokosem (Nanaimo bars)

3.5 43 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
40 sztuk

Składniki

Kakaowy spód
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 100 g ciastek z kawałkami czekolady przełamanych na pół
  • 25 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 25 g migdałów, blanszowanych
    25 g migdałów, w płatkach
  • 120 g masła pokrojonego na kawałki
  • 50 g cukru pudru
  • 40 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 1 jajko, rozmiar L
Warstwa śmietankowa
  • 120 g masła w temp. pokojowej, pokrojonego na kawałki
  • 180 g cukru pudru
  • 40 g mleka
    40 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
  • 20 g budyniu śmietankowego, w proszku niesłodzonego
  • 1 - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
Polewa czekoladowa
  • 150 g czekolady deserowej pokrojonej na kawałki
    150 g mlecznej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 75 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 - 2 łyżki wiórków kokosowych do dekoracji

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 135.8 kcal / 568.7 kJ
Białko 1 g
Tłuszcz 10 g
Węglowodany 11.2 g
Błonnik 0.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...