![Pasztet z mięsa w kruchym cieście Pasztet z mięsa w kruchym cieście](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/cc74f024-4f46-439d-a536-6e5ddce20b1a/Derivates/91a24d04-9c14-43ad-8fac-66bf41dc66a0.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruche ciasto
- 110 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- ¼ łyżeczki soli
Pasztet
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 100 g pieczarek
- 20 g oleju rzepakowego
- 1 biała bułka, czerstwa, pokrojona na kawałki
- woda, do namoczenia bułki
- 500 g mięsa wołowego, mielonego, podzielonego na kawałki
- 200 g mięsa wieprzowego, mielonego, podzielonego na kawałki
- masło, do natłuszczenia formy keksowej
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- 3 jajka
- 1 białko
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- ¾ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 646.2 kJ / 154.3 kcal
- Białko
- 8.8 g
- Węglowodany
- 9.8 g
- Tłuszcz
- 9.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.3 g
- Błonnik
- 0.6 g
- Sód
- 204.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciastka francuskie z makiem
1 Std.
Babka mięsna
1 Std. 30 Min
Pulpety z karpia w galarecie
4h 10min
Pasztet z dorsza
1 Std. 10 Min
Sos Aurora (pomidorowy beszamel) – 1100 ml
15min
Sero-makowiec
9 godz. 40 min
Sernik makowy z jabłkami
7 godz. 40 min
Pasztet po krakowsku
2 godz. 40 min
Ciasto makowe
1 Std.
Śledzie w kożuchu
1 Std.
Łosoś z kapustą w cieście francuskim
1 Std.
Pasztet na Wielkanoc
2 godz. 10 min