
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruche ciasto
- 110 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- ¼ łyżeczki soli
Pasztet
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 100 g pieczarek
- 20 g oleju rzepakowego
- 1 biała bułka, czerstwa, pokrojona na kawałki
- woda, do namoczenia bułki
- 500 g mięsa wołowego, mielonego, podzielonego na kawałki
- 200 g mięsa wieprzowego, mielonego, podzielonego na kawałki
- masło, do natłuszczenia formy keksowej
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- 3 jajka
- 1 białko
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- ¾ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 646.2 kJ / 154.3 kcal
- Białko
- 8.8 g
- Węglowodany
- 9.8 g
- Tłuszcz
- 9.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.3 g
- Błonnik
- 0.6 g
- Sód
- 204.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pasztet po krakowsku
2h 40min
Wielkanocny pasztet jajeczny
1h 5min
Pulpety z karpia w galarecie
4h 10min
Śledzie w sosie makowym
1u. 30min
Babka drożdżowa z lukrem
2h 50min
Sos maltański
10 min
Jajka faszerowane pastą z sardynek
40min
Sałatka śledziowa rosolli
1 godz. 15 min
Pasztet babci Uli
8 Std. 50 Min
Pasztet wieprzowy zawinięty w boczek
8 Std. 50 Min
Polędwiczki w cieście drożdżowym
1h 10min
Pasztet na Wielkanoc
2u. 10min