Pasztet z mięsa w kruchym cieście
TM6 TM5

Pasztet z mięsa w kruchym cieście

4.4 ( 117 ocen )

Składniki

Kruche ciasto

  • 110 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • ¼ łyżeczki soli

Pasztet

  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g pieczarek
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 1 biała bułka, czerstwa pokrojona na kawałki
  • woda do namoczenia bułki
  • 500 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
  • 200 g mięsa wieprzowego, mielonego podzielonego na kawałki
  • masło do natłuszczenia formy keksowej
  • mąka pszenna do oprószenia blatu
  • 3 jajka
  • 1 białko
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • ¾ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
154.3 kcal / 646.2 kJ
Białko
8.8 g
Tłuszcz
9.2 g
Węglowodany
9.8 g
Błonnik
0.6 g
Tłuszcz nasycony
4.3 g
Sód
204.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy