
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruche ciasto
- 110 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- ¼ łyżeczki soli
Pasztet
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 100 g pieczarek
- 20 g oleju rzepakowego
- 1 biała bułka, czerstwa pokrojona na kawałki
- woda do namoczenia bułki
- 500 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
- 200 g mięsa wieprzowego, mielonego podzielonego na kawałki
- masło do natłuszczenia formy keksowej
- mąka pszenna do oprószenia blatu
- 3 jajka
- 1 białko
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- ¾ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 154.3 kcal / 646.2 kJ
- Białko
- 8.8 g
- Tłuszcz
- 9.2 g
- Węglowodany
- 9.8 g
- Błonnik
- 0.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.3 g
- Sód
- 204.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wielkanocny pasztet jajeczny
1 godz. 5 min
Wytrawna babka z zielonym farszem i jajkami
2 godz. 30 min
Roladki z ogórka
30 min
Pulpety z karpia w galarecie
4 godz. 10 min
Śledzie w sosie makowym
1 godz. 30 min
Terrina z łososia i ricotty
4 godz. 35 min
Śledzie po wiejsku
25 godz. 10 min
Śledzie po wileńsku
13 godz. 45 min
Pie z kiszoną kapustą i mięsem
3 godz. 10 min
Jajka po szkocku
1 godz. 25 min
Kulebiak drożdżowy z kapustą i grzybami
2 godz. 30 min
Pasztet na Wielkanoc
2 godz. 10 min