Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g wody, plus 2 łyżeczki do posmarowania ciasta
- 150 g mleka
- 80 g cukru
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 1 jajko
- 550 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 szczypta soli
- 150 g melasy z buraka cukrowego
- 150 g pasty tahini
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 674 kJ / 161 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 26 g
- Tłuszcz
- 4 g
- Błonnik
- 2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Babka drożdżowa Panettone
3 Std.
Bułeczki drożdżowe z truskawkami
1 Std. 10 Min
Drożdżowa choinka z białym makiem
1h 50 min.
Salami czekoladowe z bakaliami
4h
Drożdżówki Gibassier
2h 10min
Cynamonowe smores
1h 50 min.
Chlebki guttiau
2h 30min
Cynamonowe ślimaczki z pomarańczowym curdem i bezą
4 godz. 30 min
Chałka
2u. 20min
Chałka z kardamonem
2 Std. 40 Min
Drożdżowe ślimaczki z twarogiem
1h 20min
Ciasto marchewkowe
2h 15 min.