Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 350 g śliwek suszonych, bez pestek
- 250 g rodzynek
- 125 g żurawiny, suszonej
- 175 g masła, pokrojonego na kawałki
- 175 g miodu
- 125 g likieru migdałowego, np. amaretto
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek
- 60 - 70 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 150 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao naturalnego, niesłodzonego
- 3 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1398.9 kJ / 334.4 kcal
- Białko
- 3.4 g
- Węglowodany
- 60.3 g
- Tłuszcz
- 10.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 6 g
- Błonnik
- 3.2 g
- Sód
- 43.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Świąteczny piernik
1 Std. 25 Min
Red Velvet - ciasto buraczane
1 Std. 30 Min
Ciasto makowe z jabłkami
3 godz. 5 min
Prosty makowiec
13 godz. 15 min
Ciasto gruszkowe z orzechami włoskimi
1 Std. 35 Min
Ciasto herbaciane
1h 15min
Ciasto marchewkowo-jabłkowe
1 Std. 30 Min
Babka limonkowa z twarogiem
1 Std. 30 Min
Ciasto marchewkowe
2 Std. 15 Min
Szybki piernik
1 Std. 30 Min
Szarlotka z jabłek i gruszek na orzechowym spodzie
1 godz. 45 min
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2 Std. 5 Min