Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g Haselnüsse
- 75 g Orangeat
- 75 g Zitronat
- 200 g Sultaninen
- 60 g Rum (Arrak)
- 40 g Wasser
- 2 Kardamomkapseln
- 1 Stück Muskatblüte (Macis)
- 4 Pimentkörner
- 2 Streifen Zitronenschale, Bio (à 1 x 4 cm)
- ¼ TL Zimt
- ¼ TL Ingwerpulver
- 30 g frische Hefe
- 1 EL Vanillezucker, selbst gemacht
- 500 g Mehl und etwas mehr zum Bearbeiten
- 100 g Milch
- 60 g Zucker
- 1 Prise Salz
- 350 g Butter, weich, in Stücken
- 1 Ei (Kl. M)
- 3 EL Zimt-Zucker
- 5 EL Puderzucker
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 1895 kJ / 452 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 51 g
- Tłuszcz
- 23 g
Alternatywne przepisy
Elisenlebkuchen
2 Std. 30 Min
Elisenlebkuchen
5h
Zwetschgen-Datschi
2 Std. 30 Min
Rotweinstollen
48h
Englische Stollen
32 Std.
Zwetschgenkuchen
2 godz.
Quarkstollen
1h 10min
Pflaumen-Quark-Stollen
12 Std.
Christstollen mit Marzipankern
2 Std. 25 Min
Mohnstollen
26h
Christstollen, klassisch
4 Std.
Aprikosen-Lebkuchen
1 Std. 30 Min