Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g Sultaninen
- 150 g Rotwein
- 70 g Zitronat
- 70 g Orangeat
- 200 g Mandeln
- 80 g Milch
- ½ Würfel Hefe (20 g)
- 20 g Zucker
- 1 Ei
- ½ TL Salz
- 250 g Butter, in Stücken
- ½ TL Zimt
- 1 Msp. Nelken, gemahlen
- 1 Msp. Kardamom, gemahlen
- 300 g Mehl und etwas mehr zum Bearbeiten
- Wasser zum Bestreichen
- 4 EL Puderzucker
- Wartości odżywcze
- na 1 Scheibe
- Kalorie
- 1235 kJ / 295 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 30 g
- Tłuszcz
- 16 g
- Błonnik
- 2.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Hefegrundteig, süss
1 godz.
Marmorierter Eierlikörkuchen
1h 15min
Birnen-Gewürz-Kuchen
1 Std. 10 Min
Christstollen, klassisch
4h
Anisplätzchen
9h
Rotweinschnitten mit Kirschen
1 godz.
Elisenlebkuchen
2h 30min
Dinkel-Walnuss-Stollen
27hod.
Pflaumen-Quark-Stollen
12h
Eierlikörkuchen
1 Std. 10 Min
Christstollen
12h
Quarkstollen
1 Std. 10 Min