Torcik matcha Julity Zarosińskiej

Torcik matcha Julity Zarosińskiej

3.9 30 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 5 godz.
18 kawałków

Składniki

Herbata do nasączenia ciasta
  • 130 g wody gorącej (o temp. 70-80⁰C)
  • ½ łyżeczki herbaty matcha w proszku
Ciasto
  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
  • 220 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
  • 180 g cukru
  • 5 g ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 4 jajka w temp. pokojowej
  • 220 g mąki pszennej
  • 25 g herbaty matcha w proszku
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem z herbatą matcha
  • 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 250 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 20 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki herbaty matcha w proszku
  • 2 łyżeczki wody ciepłej
  • 200 g dżemu wiśniowego
  • wiórki czekoladowe do dekoracji

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 384.4 kcal / 1608.1 kJ
Białko 4.8 g
Tłuszcz 26.4 g
Węglowodany 32.9 g
Błonnik 1.2 g
Tłuszcz nasycony 15.8 g
Sód 112.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...