Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Herbata do nasączenia ciasta
- 130 g wody, gorącej (o temp. 70-80⁰C)
- ½ łyżeczki herbaty matcha, w proszku
Ciasto
- 220 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
- 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
- 180 g cukru
- 5 g ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 4 jajka
- 220 g mąki pszennej
- 25 g herbaty matcha, w proszku
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem z herbatą matcha
- 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej
- 250 g sera mascarpone
- 10 g cukru pudru
- 2 łyżeczki herbaty matcha, w proszku
- 2 łyżeczki wody, ciepłej
- 200 g dżemu wiśniowego
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1592.4 kJ / 380.6 kcal
- Białko
- 4.6 g
- Węglowodany
- 32.4 g
- Tłuszcz
- 26.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.8 g
- Błonnik
- 1.2 g
- Sód
- 110.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
8 Std.
Tort kawowy
2h 10min
Markiza czekoladowa
2 godz. 25 min
Ciasto gruszkowe z cantuccini
2u. 20min
Wegański torcik na zimno z brzoskwiniami i malinami
4h
Wegańskie ciasto kokosowe
50 min
Tort czekoladowy
2 Std. 15 Min
Tiramisu bez laktozy
12h 40min
Ciasto ryżowe ze słodką pastą z fasoli adzuki
8h 30min
Czekoladowy sernik japoński
3 godz. 30 min
Clafoutis z wiśniami na mleku migdałowym
3 Std. 20 Min
Tort waniliowo-migdałowy
3 Std.