Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g dried chickpeas
- water, for soaking
- 2 tbsp olive oil or ghee, melted
- 2 tsp caraway seeds
- 2 tsp ground cinnamon
- 750 g chicken thigh fillets, cut into pieces (5 cm)
- 1000 g water
- 1 tsp ground black pepper
- 70 g unsalted butter
- 2 tsp salt
- 300 g pickling onions (small)
- 250 g Lebanese pearl couscous (see Tips)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2540.3 kJ / 604.8 kcal
- Białko
- 40.3 g
- Węglowodany
- 55.8 g
- Tłuszcz
- 23 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.1 g
- Błonnik
- 6.7 g
- Sód
- 864.4 mg
Alternatywne przepisy
Mouhallabieh (milk pudding)
4h 30 min
Lamb sfiha
1h 20 min
Fatayer (spinach turnovers)
1 Std. 35 Min
Kashta cream
10 min
Semolina cake (namoura)
1h 50 min
Sweet cheese rolls (halawet el jebn)
2 Std. 45 Min
Fish tagine with tahini
1h 15min
Tsoureki (Greek Easter bread)
2h 20min
Toum
15min
Tarator (tahini dip)
5 Min
Shish barak (Meat dumplings in yoghurt sauce)
1h 30 min
Lentil purée (Moujadarra)
1h 20 min