![Chicken moghrabieh Chicken moghrabieh](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/7C4105EF-4B17-4D4F-9736-979A256FE1A4/Derivates/DCB18B03-1E35-424D-8E02-D4E6C4B8AB5A.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g dried chickpeas
- water, for soaking
- 2 tbsp olive oil or ghee, melted
- 2 tsp caraway seeds
- 2 tsp ground cinnamon
- 750 g chicken thigh fillets, cut into pieces (5 cm)
- 1000 g water
- 1 tsp ground black pepper
- 70 g unsalted butter
- 2 tsp salt
- 300 g pickling onions (small)
- 250 g Lebanese pearl couscous (see Tips)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2540.3 kJ / 604.8 kcal
- Białko
- 40.3 g
- Węglowodany
- 55.8 g
- Tłuszcz
- 23 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.1 g
- Błonnik
- 6.7 g
- Sód
- 864.4 mg
Alternatywne przepisy
Watermelon and salmon ceviche stack
25 Min
Chicken with yoghurt tahini sauce (Fattet d'jaj)
1 Std. 10 Min
Mouhallabieh (milk pudding)
4 Std. 30 Min
Honey citron tea
1h 45min
Yoghurt soup with meat dumplings (Shish barak)
2h 30min
Raw kibbeh
15min
Lentil and mint salad
3 godz. 55 min
Shish barak (Meat dumplings in yoghurt sauce)
1h 30min
Asparagus and pipis (clams) risotto
1h 30min
Rizogalo (Greek rice pudding)
1 Std. 10 Min
Sauerkraut soup
50 Min
Avgolemono (chicken soup with egg and lemon)
1h 15 min