Sos pieczeniowy
TM6

Sos pieczeniowy

3.5 ( 177 ocen )

Składniki

  • 40 g oleju
  • 600 g karkówki wieprzowej bez kości i ścięgien, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 400 g wody
  • 40 g czerwonego wina, wytrawnego
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ - ¾ łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    lub ½ - ¾ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszonej
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • ½ łyżeczki nasion kozieradki mielonych (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego muscovado (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka lubczyku, suszonego (opcjonalnie)
  • 3 łyżeczki wody
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 40 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1000 g wody do Mycia Wstępnego
  • 50 g octu do Mycia Wstępnego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
217.3 kcal / 909.6 kJ
Białko
1.3 g
Tłuszcz
19.8 g
Węglowodany
8.3 g
Błonnik
0.8 g
Tłuszcz nasycony
6.5 g
Sód
782 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy