![Penne with mussels Penne with mussels](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/B35C6589-367E-4F16-AD57-B8A4DC4E280E/Derivates/3DAC5002-DF5C-4E1E-BC84-D698BEE4E3C5.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
4 - 5
sprigs fresh flat-leaf parsley, leaves only
lub 4 - 5 sprigs fresh coriander, leaves only - 250 g water, plus extra as needed
- 1000 g fresh mussels, shells scrubbed and debearded
- 30 g eschalots, cut into halves
- 3 garlic cloves
-
1
fresh red chilli, small, deseeded if preferred
(opcjonalnie)
lub ½ tsp dried chilli flakes (opcjonalnie) - 30 g extra virgin olive oil
- 50 g dry white wine (opcjonalnie)
- 120 g cherry tomatoes, cut into halves
- 40 - 50 g tomato paste
- 1 pinch salt
- 350 g penne pasta or similar short dried pasta
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2011 kJ / 480 kcal
- Białko
- 17 g
- Węglowodany
- 65 g
- Tłuszcz
- 15 g
- Błonnik
- 5.5 g
Alternatywne przepisy
White fish wrapped in banana leaves
2h 20min
Roasted eggplant
1h 35min
Mussels in coconut milk
25min
Crab linguine
30 min
Chinese vermicelli with prawns and garlic sauce
1 godz. 15 min
Chilli crab pasta
35min
Mediterranean seafood rice with chorizo
1 godz. 5 min
Mussels in white wine and cream sauce
45 min
Mushroom sauce
20min
Garlic prawns
25min
Mushroom and bacon pasta
30 min
Chilli mussels with thyme and tomatoes
40 min