Jabłka z cydrowym sosem zabajone

Jabłka z cydrowym sosem zabajone

4.2 24 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

Jabłka na parze
  • 4 jabłka (ok. 150 g każde) (np. Braeburn, Golden Delicious, Fuji, Royal Gala), obrane lub nieobrane
  • 2 - 3 łyżki soku z cytryny (25 g)
  • 500 g wody
Cydrowy sos zabajone
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 160 g wytrawnego cydru
  • 2 łyżeczki cukru cynamonowego do posypania jabłek
    1 łyżeczka cynamonu, mielonego, do posypania jabłek

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 232 kcal / 969 kJ
Białko 5 g
Tłuszcz 6 g
Węglowodany 4 g
Błonnik 2.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...