Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Jabłka na parze
- 4 jabłka (ok. 150 g każde) (np. Braeburn, Golden Delicious, Fuji, Royal Gala), obrane lub nieobrane
- 2 - 3 łyżki soku z cytryny (25 g)
- 500 g wody
Cydrowy sos zabajone
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 160 g wytrawnego cydru
-
2
łyżeczki cukru cynamonowego, do posypania jabłek
lub 1 łyżeczka cynamonu, mielonego, do posypania jabłek
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 969 kJ / 232 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 4 g
- Tłuszcz
- 6 g
- Błonnik
- 2.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gruszki na parze, sos kardamonowo-czekoladowy
40min
Budyń z quinoa, sos malinowy
2h
Pieczone brzoskwinie z bezą
40min
Gruszki w czerwonym winie
3 Std. 10 Min
Gazpacho z malinami
1h 15 min
Chłodnik wiśniowy
1h 20 min
Bób z zielonym groszkiem w słodkim sosie gruszkowym
1h
Malinowy cobbler
1h 15 min
Ananasowe paczuszki
1h
Deser budyniowy z gruszkami i szafranem
2h 30 min
Czereśniowa galette
1h 25min
Brokuły i kalafior z owsianą kruszonką
1h