Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g białego kleistego ryżu
- woda, do namoczenia ryżu
- 350 g surowego boczku, bez kości, bez skóry, pokrojonego 5 cm kawałki (patrz warianty)
- 3 - 4 grzyby shiitake, świeże (ok. 50 g)
- 25 g marchewki
- 20 g kasztanów wodnych, świeżych, bez skóry, pokrojonych w ćwiartki
- 5 - 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 1-2 mm plastry
- 20 g cebuli dymki, pokrojonej w 2 cm kawałki
- 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 20 g sosu sojowego
- 600 g wody
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 225 kJ / 54 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 6 g
- Tłuszcz
- 2 g
- Błonnik
- 0.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Omułki zapiekane z ziołową bułką tartą
1j 15 mnt
Klopsy królewieckie
2 Std. 10 Min
Pierożki shaomai
2h
Szaszłyki z ryżem i warzywnym sosem
2j 45 mnt
Galaretka wiśniowo-bananowa
25 min
Sos bordoski (sos bordelaise)
1h 5min
Zupa pomidorowa z chlebem, omlet ze szpinakiem i ratatouille na parze
1h 5min
Zupa warzywna i jajka w kokilkach ze szpinakiem
1 godz.
Knedle bawarskie
1 godz.
Klopsy z seitana z sosem kaparowym
1j 30 mnt
Karbinadle z żymłą
35min
Karaibski gulasz i ryż gotowany na parze w kubeczkach
9 godz. 15 min