Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 24 krewetki, surowe, obrane, oczyszczone
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 500 g ogórków, zielonych, nieobranych, pokrojonych na kawałki
- 1 cytryna, ekologiczna, pokrojona w plastry, każdy plaster pokrojony w ćwiartki
- 500 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) - ¼ łyżeczki pieprzu, mielonego
- 200 g mleka
- 40 g mąki pszennej
- 2 łyżki koperku, świeżego, pokrojonego (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 733 kJ / 175 kcal
- Białko
- 12 g
- Węglowodany
- 10 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Błonnik
- 1.4 g