Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Placki ziemniaczane
- 900 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych na kawałki
- 150 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 2 jajka
- 50 g mąki pszennej
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Gulasz
- 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 100 g ogórków kiszonych, pokrojonych na kawałki
-
20
g smalcu
lub 20 g oleju rzepakowego - 700 - 800 g mięsa wieprzowego, np. łopatki lub karkówki, pokrojonego w 2-3 cm kostkę
- 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ½ - 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- 600 - 800 g krojonych pomidorów, z puszki
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 1 łyżeczka kminku, mielonego
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe, suszone
- olej rzepakowy, do smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3796 kJ / 907.3 kcal
- Białko
- 44.2 g
- Węglowodany
- 74.8 g
- Tłuszcz
- 48.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 17.7 g
- Błonnik
- 11 g
- Sód
- 1406.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Krokiety z grzybami i kapustą
2 godz. 10 min
Pierogi z mięsem
1 godz.
Krokiety z mięsem i pieczarkami
1 godz. 15 min
Kotlety mielone
30 min
Placki ziemniaczane po zbójnicku
2 godz. 10 min
Gołąbki
1h 45min
Kluski śląskie
30 min
Klopsiki z sosem pomidorowym i ryżem (Soutzoukakia)
1 godz.
Fasolka po bretońsku
13 godz. 30 min
Kopytka
40 min
Łazanki
1 godz.
Roladki po prowansalsku (Alouettes)
1 godz. 30 min