Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Lievitino
- 15 g di lievito di birra fresco
- 100 g di farina manitoba
- 100 g di latte intero, a temperatura ambiente
1° impasto
- 150 g di farina manitoba
- 20 g di zucchero
- 2 tuorli (conservare gli albumi)
- 1 uovo
- 40 g di burro morbido
2° impasto
- 100 g di farina manitoba + q.b.
- 90 g di zucchero
- 10 g di lievito di birra fresco, sciolto in 2 cucchiai di latte
- 100 g di burro morbido a pezzi
- ½ cucchiaino di sale
- 1 arancia, biologica, solo la scorza grattugiata
- 75 g di frutta mista candita a pezzetti
- 50 g di uvetta sultanina, ammollata in acqua tiepida per 10-15 minuti
- 1 bustina di vaniglia in polvere
- ½ fialetta di aroma di mandorla
Glassa di copertura
- 50 g di mandorle pelate
- 50 g di zucchero
- 50 g di albume
Terminare la preparazione
- 80 g di granella di zucchero
- 50 g di mandorle con la pelle
- Wartości odżywcze
- na 1000 g
- Kalorie
- 17920 kJ / 4283 kcal
- Białko
- 90.9 g
- Węglowodany
- 622.7 g
- Tłuszcz
- 176 g
- Błonnik
- 30.9 g
Alternatywne przepisy
Cantuccini di Prato
1h
Cantucci
1h 50 min.
Chiacchiere
1h 35 min
Piccoli panettoni
6 Std. 40 Min
Panettone gastronomico
26h
Panettone
6h 30 min
Colomba
9 godz.
Panettone con fichi e noci
7sa 30 dk
Stella di pane
3 Std. 30 Min
Colomba ai mirtilli rossi e cioccolato bianco
1h
Pandoro
12h
Panettone al cioccolato e arancia
3 Std. 30 Min