Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g Haselnüsse
- 200 g Pflaumen, getrocknet, entsteint
- 100 g Orangeat
- 3 EL Weinbrand (50 g)
- 450 g Mehl und etwas mehr zum Bearbeiten
- 1 Pck. Weinstein-Backpulver (20 g)
- ½ TL Zimt
- ½ TL Piment
- 1 Msp. Kardamom
- 150 g Zucker
- 250 g Quark, 40% Fett
- 2 Eier
- 1 Prise Salz
- 200 g Butter, kalt, in Stücken
- 3 EL Puderzucker
- Wartości odżywcze
- na 1 Scheibe
- Kalorie
- 1331 kJ / 318 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 36 g
- Tłuszcz
- 15 g
- Błonnik
- 3.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gugelhupf mit Pflaumenmus
2 Std. 30 Min
Obstkuchen mit Quark-Öl-Teig
50min
Rotweinstollen
48h
Kaffeestollen
24h
Birnen-Gewürz-Kuchen
1h 10min
Quark-Nuss-Stollen
2 Std. 30 Min
Quarkstollen
1h 10min
Dinkel-Walnuss-Stollen
27 Std.
Stollen-Butterkuchen
2h 45min
Christstollen
12h
Christstollen, klassisch
4 Std.
Lebkuchen-Gugelhupf
1 Std. 20 Min