Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Placki z chleba
- 15 g oleju, plus dodatkowa ilość do smażenia
- 250 g chleba, pszennego, pokrojonego na kawałki
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 120 g kiełbasy, pokrojonej na kawałki
- 15 g oleju
- 1 jajko
- 190 g mleka
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos czosnkowo-ziołowy
- 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego
- 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 2 łyżki koperku, świeżego, świeżego, tylko liście
- 2 gałązki szczypiorku, drobno posiekanego
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 150 g majonezu
- 140 g jogurtu typu greckiego
- ½ łyżeczki soli
- ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 532 kJ / 127 kcal
- Białko
- 2.9 g
- Węglowodany
- 8.7 g
- Tłuszcz
- 9.4 g
- Błonnik
- 0.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makaron penne zapiekany z purée kalafiorowym
1h 20min
Zapiekanka makaronowa à la cordon bleu
50min
Pastisio
1 Std. 10 Min
Placki à la pizza z sosem czosnkowym
45min
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
1 Std. 10 Min
Pizza z makaronu spaghetti
1 Std. 10 Min
Zapiekanka ziemniaczana z cebulą
1 Std. 10 Min
Lekko czerstwy chleb zapiekany z boczkiem i serem
50min
Placek nadziewany mozzarellą
1h 5min
Kotlety z jajek
1h
Podhalańskie moskole
1h
Kotleciki z chleba
45min