Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 - 2 brown onions (approx. 180 g), cut into quarters
- 1 bunch fresh coriander, leaves, stalks and roots (approx. 20 g), cut into thirds, plus extra to serve (see Tips)
- 30 g vegetable oil
- 1 tsp black mustard seeds
- 5 cardamom pods (green), crushed
- 1 cinnamon quill
- 2 dried bay leaves
- 800 g boneless lamb shoulder, cut into cubes (4 cm) (see Tips)
- 2 tbsp tomato paste
- ½ tsp Kashmiri chilli powder
- ¼ tsp ground turmeric
- 1 ½ tsp garam masala (see Tips)
- ¾ tsp salt
- ½ tsp ground black pepper
- 10 g garlic paste (see Tips)
- 20 g ginger paste (see Tips)
- natural yoghurt, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2849.8 kJ / 678.5 kcal
- Białko
- 35.1 g
- Węglowodany
- 6.3 g
- Tłuszcz
- 57.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 21 g
- Błonnik
- 3.7 g
- Sód
- 677.8 mg
Alternatywne przepisy
Chicken tikka masala
1h 10min
Lamb saag
1h 30min
Sri Lankan red beef curry
1h 40min
Tandoori chicken
45 min
Madras curry powder
15min
Beef madras
1h 30min
Pork vindaloo
2h 20min
Rogan josh
1h 35min
Chicken korma
45 min
Chicken 65 and green chutney
1h 5 min
Kuruma iraichchi with coconut roti
1h 40min
Murgh makhani (Butter chicken)
1 godz. 15 min