![Prawn and saffron arancini Prawn and saffron arancini](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/95de98d2901e8c1bf13de92f62e073c5/Derivates/cfcb72dfb452111e2fa7261d645a0a1a2b4bc51a.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Arancini
- 150 g Parmesan cheese, cut into pieces (3 cm)
- 1 brown onion (approx. 120 g), cut into quarters
- 2 garlic cloves
- 50 g unsalted butter
- 250 g Arborio rice
- ½ tsp ground black pepper
- 150 g white wine
- 1 pinch saffron
- 650 g water
- 3 tsp Vegetable stock paste (see Tips)
Assembly
- 130 g panko breadcrumbs
- ½ tsp sea salt
- ¼ tsp ground black pepper
- 6 tbsp plain flour
- 3 sprigs fresh flat-leaf parsley, leaves only, chopped
- 280 g cooked prawns, cut into pieces (2 cm)
- 2 eggs, lightly beaten
- vegetable oil (approx. 750 g), to deep fry
- lemon, cut into wedges, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 328.9 kJ / 78.6 kcal
- Białko
- 3.9 g
- Węglowodany
- 9.7 g
- Tłuszcz
- 2.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.4 g
- Błonnik
- 0.4 g
- Sód
- 124.1 mg
Alternatywne przepisy
Hearty seafood chowder
45min
Potato bake (Thermomix® Cutter)
1 Std. 10 Min
Middle Eastern salmon with tahini yoghurt
40 Min
Roast porchetta with fig macadamia stuffing
14h
Mango pudding (Brendan Pang)
2 Std. 15 Min
Lamington swiss roll
25 Std. 40 Min
Rhubarb and ricotta bread and butter pudding
2h 30min
Retro prawn cocktail
20 min
Prawn skagen (Scandinavian prawn toast)
25 Min
Lemon white chocolate cheesecake with cherry coulis and walnut crumb (Andrew Ballard)
1 Std. 15 Min
Beef Wellington
2 Std. 15 Min
Coq au vin blanc with mashed potato
1h 50min