![Saffron arancini Saffron arancini](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/63930A58-A01C-43F5-9C3E-8BFE5CEA1739/Derivates/2395AB58-79EF-481F-89BD-69B724D43E42.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Arancini
- 50 g Parmesan cheese, cut into pieces (3 cm)
- 180 g white wine
- 3 pinches saffron
- 1 brown onion (approx. 120 g), cut into quarters
- 2 garlic cloves
- 40 g unsalted butter
- 3 sprigs fresh thyme, leaves only
- 250 g Arborio rice
- ½ tsp ground black pepper
- 700 g water
- 1 ½ tbsp Vegetable stock paste (see Tips)
Assembly
- 150 g quinoa flakes
- ½ tsp salt
- ¼ tsp ground black pepper
- 100 g mozzarella cheese, cut into cubes (approx. 1 cm) (see Tips)
- vegetable oil (approx. 750 g), for deep frying
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 521.5 kJ / 124.2 kcal
- Białko
- 2.3 g
- Węglowodany
- 8.5 g
- Tłuszcz
- 9.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.9 g
- Błonnik
- 0.6 g
- Sód
- 68.8 mg
Alternatywne przepisy
Pizza dough with a trio of toppings
2h 10 min
Baba ghanoush
1 Std.
Pumpkin and blue cheese arancini with smoky yoghurt dressing
1 Std.
Sweet potato blini with cumin & sesame crème fraîche
1 Std.
Gnocchi
1h 40min
Baked rice croquettes
1 godz. 30 min
Wholemeal crumpets
1h 40min
Salsa verde
5min
Mushroom risotto
30 Min
Falafel in square flatbread (R'Gaif bread) with tahini sauce
26h 15min
Rosemary and thyme polenta chips
1 Std.
Risotto verde
45 Min