![Lentil curry (dahl) Lentil curry (dahl)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/B25F2457-D067-4FBE-A23C-414A843B6BF6/Derivates/48AA2F6B-C6EF-448D-9746-55317C2D0F88.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g red lentils
- 500 g water
- 1 tsp salt
- 1 tsp ground turmeric
- 1 pandan leaf, tied into a knot
- 60 g coconut cream
- 60 g oil
- ½ tsp black mustard seeds
- ½ tsp cumin seeds
- ½ tsp fenugreek seeds
- 1 red onion, cut into halves
- 1 garlic clove
- 2 fresh bird's eye chillies (green or red), deseeded if preferred
- 1 sprig fresh curry leaves
- 1 fresh tomato, cut into cubes (1 cm)
- Wartości odżywcze
- na 1 portions
- Kalorie
- 1034 kJ / 246.2 kcal
- Białko
- 9.6 g
- Węglowodany
- 20.5 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.6 g
- Błonnik
- 4.4 g
- Sód
- 387 mg
Alternatywne przepisy
Rajma (kidney bean curry)
45 Min
Palak paneer
45 Min
Chhole (chickpea curry)
35 min
Ala hodi (Potato curry)
40 Min
Sambhar
1 Std. 30 Min
Red lentil cauliflower dahl
35 min
Gobi masala
30 Min
Tarka dal
30 Min
Sabji (vegetable) curry
30 Min
Amritsari dal
26 Std.
Silverbeet dahl
8h 40min
Tomato and lentil dahl
35 min