![Polpette di carciofi e scamorza Polpette di carciofi e scamorza](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/3CA15B54-219D-4959-81A2-60DFB11C8378/Derivates/46F36A71-A9D8-4114-8EF3-D59F6EA6DBF8.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g di Parmigiano reggiano a pezzi (2-3 cm)
- 1 spicchio di aglio (opcjonalnie)
- 1 - 2 rametti di menta fresca, le foglioline lavate ed asciugate
- ½ limone, preferibilmente biologico, la scorza (senza la parte bianca)
- 500 g di acqua + q.b.
- 200 g di cuori di carciofo, privati delle parti esterne più dure
- 250 g di patate, pelate e a cubetti (1-2 cm)
- 2 uovo
- ½ cucchiaino di sale
- 1 - 2 pizzichi di pepe nero macinato fresco
- 20 g di pangrattato + q.b. per impanare
- 50 g di scamorza affumicata a cubetti (1 cm)
- olio per frittura
- Wartości odżywcze
- na 1 porzione
- Kalorie
- 2205 kJ / 527 kcal
- Białko
- 15 g
- Węglowodany
- 31 g
- Tłuszcz
- 39 g
- Błonnik
- 4 g
Alternatywne przepisy
Fagottini di sfoglia melanzane e formaggi
1h 25min
Verdure ripiene
1h 20min
Polpette di melanzane
45min
Zuccottini di melanzane
45min
Focaccia alle melanzane
1 godz. 50 min
Melanzane ripiene light
1j
Sfogliata ai funghi
1 godz. 40 min
Champignon ripieni al forno
1j
Funghi champignon ripieni
1 Std. 5 Min
Polpette di melanzane, zucchine e carote
30min
Melanzane ripiene
1 Std. 30 Min
Crocchette di melanzane
35min