![Carrot poppy seed muffins Carrot poppy seed muffins](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/09508563-9a82-4b4b-8b7d-d901cb1c57f3/Derivates/636279bf-1d45-43c7-84a1-38edd024859b.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Carrot muffins
- 250 g raw almonds
- 50 g brown sugar
- 1 orange, zest only, no white pith
- 300 g carrots, cut into pieces (approx. 3 carrots)
- 4 eggs
- 80 g gluten free cornflour
- 1 tsp gluten free baking powder (see Tips)
- 1 pinch salt
- 1 tbsp poppy seeds
- 1 tsp natural vanilla extract
- 1 tsp ground cinnamon
- ½ tsp ground nutmeg
- 40 g vegetable oil
- 20 g sultanas
- 50 g desiccated coconut
Topping
- 6 tbsp crème fraîche
- 1 carrot, peeled into thin ribbons, for decorating
- pure maple syrup, for drizzling
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1240.3 kJ / 295.3 kcal
- Białko
- 7.4 g
- Węglowodany
- 15 g
- Tłuszcz
- 22.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.4 g
- Błonnik
- 4.2 g
- Sód
- 85.6 mg
Alternatywne przepisy
Blueberry blondies
55min
Apple cinnamon muffins
40 Min
Wheat, nut and dairy free muesli slice
1h 45min
Gluten free chocolate brownie
45min
Quinoa ANZAC biscuits
1h
Chocolate sweet potato slice
1h 15min
Healthy biscuits
35 Min
Pumpkin and turmeric loaf
1 Std. 50 Min
Apricot macadamia biscuits
40 Min
Carrot cake bliss balls
40 Min
Zucchini banana loaf
1h 45min
Basic berry muffins
40 Min