Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Balti Paste
- 280 g fresh coriander, leaves and stalks, cut in pieces
- 2 fresh red chillies, halved, deseeded
- 15 garlic cloves
- 40 g fresh root ginger, peeled, cut in round slices (2 mm)
- 150 g onions, quartered
-
60
g vegetable oil
lub 60 g ghee - 3 Tbsp ground coriander
- 1 tsp ground cumin
- ½ tsp ground turmeric
- 120 g tinned chopped tomatoes
- 1 ½ tsp fine sea salt
- ½ tsp sugar
- 2 tsp garam masala
- 120 g water
Curry
- 1 Tbsp vegetable oil, for frying
- 1 Tbsp cumin seeds
-
½
chicken stock cube (for 0.5 l), crumbled, to taste
lub ½ tsp chicken stock paste, homemade - 150 g water, hot
- 500 g chicken breasts, skinless, sliced (2 cm)
- 50 g onions, sliced (1 cm)
- 70 g red peppers, diced (2 cm)
- 1 - 2 fresh green chillies, sliced (1 cm), to taste
- 200 g button mushrooms, sliced (5 mm)
- 1 tsp lemon juice, or to taste
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1299 kJ / 310.5 kcal
- Białko
- 29.5 g
- Węglowodany
- 10.2 g
- Tłuszcz
- 17.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.2 g
- Błonnik
- 3.9 g
- Sód
- 145 mg
Alternatywne przepisy
Chicken Curry with Spinach
1h 5min
Chicken Garam Masala
50min
Beef Madras
1h 30 min
Quick Lamb Dhansak
50min
Chicken Tikka Masala
45 min
Lamb Curry with Peppers - Bhoona Gosht
1h 15min
Chicken Akhni
1h 30 min
Chicken Jalfrezi
1h
Chicken and Cauliflower Curry
45 min
Chicken Saag
50min
Lamb Dopiaza (Lamb and Onion Curry)
6h 30 min
Prawn Bhuna
30 min