Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Balti Paste
- 280 g fresh coriander, leaves and stalks, cut in pieces
- 2 fresh red chillies, halved, deseeded
- 15 garlic cloves
- 40 g fresh root ginger, peeled, cut in round slices (2 mm)
- 150 g onions, quartered
-
60
g vegetable oil
lub 60 g ghee - 3 Tbsp ground coriander
- 1 tsp ground cumin
- ½ tsp ground turmeric
- 120 g tinned chopped tomatoes
- 1 ½ tsp fine sea salt
- ½ tsp sugar
- 2 tsp garam masala
- 120 g water
Curry
- 1 Tbsp vegetable oil, for frying
- 1 Tbsp cumin seeds
-
½
chicken stock cube (for 0.5 l), crumbled, to taste
lub ½ tsp chicken stock paste, homemade - 150 g water, hot
- 500 g chicken breasts, skinless, sliced (2 cm)
- 50 g onions, sliced (1 cm)
- 70 g red peppers, diced (2 cm)
- 1 - 2 fresh green chillies, sliced (1 cm), to taste
- 200 g button mushrooms, sliced (5 mm)
- 1 tsp lemon juice, or to taste
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1299 kJ / 310.5 kcal
- Białko
- 29.5 g
- Węglowodany
- 10.2 g
- Tłuszcz
- 17.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.2 g
- Błonnik
- 3.9 g
- Sód
- 145 mg
Alternatywne przepisy
Lamb Keema with Peas
1u.
Beef Madras
1h 30min
Lamb Rogan Josh
1h 45 min
Chicken Jalfrezi
1u.
Prawn Bhuna
30min
Lamb Curry with Peppers - Bhoona Gosht
1h 15min
Chicken Saag
50min
Chicken Garam Masala
50min
Chicken Korma
40min
Chicken Tikka Masala
45min
Chicken Akhni
1h 30min
Chicken, Pepper and Poppy Seed Curry with Rice and Tenderstem Broccoli
45min