Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 Tbsp cumin seeds
- 1 Tbsp coriander seeds
- 15 g fresh root ginger, peeled, cut in round slices (2 mm)
- 5 garlic cloves
- 1 - 2 fresh bird's eye chillies, halved, to taste
- 150 g onions, quartered
- 30 g ghee
- 6 cloves
- 1 cinnamon stick, small
- 6 black peppercorns
- 1 tsp ground turmeric
- 1 Tbsp garam masala
- 500 g lamb mince, broken in pieces
- 400 g tinned chopped tomatoes (1 x 400 g tin)
- 200 g water
-
½
meat stock cube (for 0.5 l), lamb or beef, crumbled
lub ½ tsp meat stock paste, homemade - 2 tsp fine sea salt, or to taste
- 150 g frozen green peas
- 1 Tbsp garam masala, or to taste (opcjonalnie)
- 1 tsp fine sea salt, or to taste (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1897 kJ / 454 kcal
- Białko
- 30.7 g
- Węglowodany
- 19.6 g
- Tłuszcz
- 28 g
Alternatywne przepisy
Lamb Curry with Peppers - Bhoona Gosht
1h 15 min
Prawn Bhuna
30min
Tarka Dal
9 Std. 5 Min
Lamb Rogan Josh
1 Std. 45 Min
Chicken Garam Masala
50 min
Chicken Jalfrezi
1h
Pilau Rice
40 min
Beef Madras
1h 30 min
Chicken Akhni
1h 30 min
Chicken Saag
50 min
Kofta Curry
1óra 10p
Aloo Gobi (Bombay Potatoes with Cauliflower)
50 min