Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g basmati rice
- 10 cm piece fresh ginger, peeled and cut into slices
- 6 garlic cloves
- 1 brown onion (approx. 150 g), peeled and cut into halves
- 50 g olive oil
- 2 cinnamon quills
- 10 cardamom pods, crushed
- 2 dried bay leaves
- 1 tbsp ground coriander
- ½ tsp ground cloves
- 2 tsp cumin seeds
- 1 tsp ground nutmeg
- ¼ - ½ tsp chilli powder, to taste
- 500 g skinless, boneless chicken thighs, cut into pieces (3 cm)
- 400 g canned chopped tomatoes
- 100 g dry white wine
- 1 tsp ground turmeric
- 2 tsp salt
- 1 tsp ground black pepper
- 800 g water
- 3 fresh curry leaves
- 350 g frozen broad beans (or fresh), unpodded
- 5 sprigs fresh coriander, leaves only, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2038.4 kJ / 485.3 kcal
- Białko
- 25.6 g
- Węglowodany
- 59.3 g
- Tłuszcz
- 13.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.7 g
- Błonnik
- 9.9 g
- Sód
- 885.8 mg
Alternatywne przepisy
Quick massaman beef curry
40 min
Everyone's favourite chicken curry
40 min
Moroccan chicken with couscous
45 min
Lamb korma
4h
Chilli beef with lemon feta
30 min
Chilli con carne
45 min
Chicken pad thai
55 min
Chicken in yoghurt
30 min
Creamy coconut chicken curry
30 min
Chicken korma
45 min
Thai chilli chicken and basil
30 min
Chorizo and chicken pasta
50 min