Zupa kalafiorowa
TM6 TM5

Zupa kalafiorowa

3.7 (1.1K ocen)

Składniki

  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 400 g kalafiora, pokrojonego na kawałki
  • 400 g mleka, 0,5 % tłuszczu
  • ¾ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do smaku
  • 1 - 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 - 2 szczypty soli
  • 3 kromki białego chleba tostowego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
645 kJ / 154 kcal
Białko
8 g
Węglowodany
22 g
Tłuszcz
4 g
Tłuszcz nasycony
3 g
Błonnik
3 g
Sód
1442 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy