![Eggplant with burghul Eggplant with burghul](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/2E019DDA-E13D-43D3-AD2D-4EF7D9AE70D9/Derivates/2A462A4C-29D3-4CA0-A8C1-25A60CBCF600.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g fine burghul
- 1000 g water
- 2 garlic cloves
- 1 lemon, zest only, no white pith
- 4 spring onions/shallots, trimmed, white part cut into pieces; green part cut into thin slices
- 40 g soy sauce
- 1 tbsp mirin
- 1 tbsp sesame oil
- 2 tsp rice wine vinegar
- ¼ tsp ground black pepper
- 1 tsp raw sugar
- 1 - 2 tsp sambal oelek (see Tips)
- 6 sprigs fresh basil leaves
- 6 sprigs fresh mint leaves
- 40 g pumpkin seeds, roasted (see Tips)
- 80 g roasted pine nuts
- 500 g eggplant, cut into thin slices (approx. 5 mm)
- olive oil, for drizzling
- 1 - 2 tsp sea salt
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2353.3 kJ / 560.3 kcal
- Białko
- 15.6 g
- Węglowodany
- 55.5 g
- Tłuszcz
- 27.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.1 g
- Błonnik
- 14.8 g
- Sód
- 1852.5 mg
Alternatywne przepisy
Carrot, capsicum and pistachio pilaf
1 Std.
Tarator (tahini dip)
5 min
Lentil moussaka
3h 30min
Mediterranean capsicums
2h
Eggplant and porcini bites with turmeric tahini dressing
55 min
Mushroom stroganoff
20 Min
Thai-style prawn broth with spicy apples
1h 15 min
Chickpea sundal
6 godz. 45 min
Yasai miso ramen
35 min
Vegetable pilaf
1 Std.
Brussels sprouts with lime crumb
20 Min
Tofu scramble
25 Min