Tort czekoladowy
TM6 TM5

Tort czekoladowy

3.5 (65 ocen)

Składniki

Ciasto

  • 6 jajek
  • 150 gram masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
  • 1 szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej

Masa

  • 50 g wody, gorącej, do rozpuszczenia żelatyny
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 100 g wody
  • 450 g wiśni, drylowanych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 2 łyżeczki cukru
  • 100 g wódki lub rumu
  • 750 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
  • wiórki czekoladowe, do dekoracji (ok. 50 g)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2294.7 kJ / 548.5 kcal
Białko
6.8 g
Węglowodany
39.7 g
Tłuszcz
39.1 g
Tłuszcz nasycony
23.6 g
Błonnik
1.9 g
Sód
133.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy