Tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowy z wiśniami

3.6 80 ocen
Przygotowanie 1 godz. 15 min
Czas całkowity 8 godz.
12 porcji

Składniki

Ciasto czekoladowe
  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
  • 100 g masła pokrojonego na kawałki
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczyptę soli
  • 6 jajek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczkę cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
Wiśnie
  • 100 g wody
  • 450 g wiśni, świeżych bez pestek
    450 g wiśni, mrożonych, bez pestek
  • 50 g cukru
  • 100 g wódki (opcjonalnie)
    100 g wiśniówki
Krem śmietanowy i przełożenie
  • 50 g wody
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 750 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
  • wiórki czekoladowe do dekoracji
  • wiśnie, świeże bez pestek, do dekoracji
    wiśnie kandyzowane, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 523.1 kcal / 2188.8 kJ
Białko 7.1 g
Tłuszcz 35.9 g
Węglowodany 45.1 g
Błonnik 2.1 g
Tłuszcz nasycony 21.5 g
Sód 135.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...