Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto czekoladowe
- 4 jajka, białka oddzielone od żółtek
- 100 g cukru
- 125 g gorzkiej czekolady (50% zawartości kakao), pokrojonej na kawałki
- 125 g masła, niesolonego, pokrojonego na kawałki
- masło, pokrojone na kawałki, do natłuszczenia
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
- 600 g wody
Bita śmietana i czekoladowe nadzienie
- 315 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej
- 80 g gorzkiej czekolady (50% zawartości kakao), pokrojonej na 2 cm kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2863 kJ / 684 kcal / 2863 kJ / 684 kcal / 2863 kJ / 684 kcal / 2863 kJ / 684 kcal
- Białko
- 10 g / 10 g / 10 g / 10 g
- Węglowodany
- 45 g / 45 g / 45 g / 45 g
- Tłuszcz
- 51 g / 51 g / 51 g / 51 g
- Błonnik
- 2.5 g / 2.5 g / 2.5 g / 2.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bita śmietana
10min
Ciasto cytrynowe na parze
2 Std. 20 Min
Deser kremowy z amaretti i grappą
35 Min
Pływające wyspy
45 min
Ciasto serowe (Tiropita)
1h 10 min
Ciasto na zimno z białą czekoladą
9 godz. 5 min
Torcik bezowo-orzechowy z kremem bananowym
3 Std. 15 Min
Deser czekoladowy z biszkoptami
6h 20min
Budyniowe ciasto na zimno z herbatnikami i czekoladową śmietaną
4h 30min
Czekoladowe ciasto na zimno z piankami marshmallow
4 godz. 20 min
Brownie (wegańskie)
1 Std.
Markiza czekoladowa
2h 25min