
Urządzenia i Akcesoria
Ciasto czekoladowe na parze z bitą śmietaną
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
8 porcji
Składniki
Ciasto czekoladowe
-
jajka4
-
cukru100 g
-
gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki125 g
-
masła pokrojonego na kawałki125 g
-
masło do natłuszczenia
-
mąka pszenna do oprószenia
-
mąki pszennej100 g
-
proszku do pieczenia1 łyżeczka
-
wody600 g
Bita śmietana i czekoladowe nadzienie
-
śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki315 g
-
gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na 2 cm kawałki80 g
-
wiórki czekoladowe do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
537.5 kcal /
2248.8 kJ
Białko
8 g
Tłuszcz
41.1 g
Węglowodany
35.3 g
Błonnik
3.1 g
Tłuszcz nasycony
24.3 g
Sód
112.5 mg