Ciasto czekoladowe na parze z bitą śmietaną
TM5 TM6

Ciasto czekoladowe na parze z bitą śmietaną

4.0 (140 ocen)

Składniki

Ciasto czekoladowe

  • 4 jajka, białka oddzielone od żółtek
  • 100 g cukru
  • 125 g gorzkiej czekolady (50% zawartości kakao), pokrojonej na kawałki
  • 125 g masła, niesolonego, pokrojonego na kawałki
  • masło, pokrojone na kawałki, do natłuszczenia
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
  • 600 g wody

Bita śmietana i czekoladowe nadzienie

  • 315 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej
  • 80 g gorzkiej czekolady (50% zawartości kakao), pokrojonej na 2 cm kawałki

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2863 kJ / 684 kcal / 2863 kJ / 684 kcal / 2863 kJ / 684 kcal / 2863 kJ / 684 kcal
Białko
10 g / 10 g / 10 g / 10 g
Węglowodany
45 g / 45 g / 45 g / 45 g
Tłuszcz
51 g / 51 g / 51 g / 51 g
Błonnik
2.5 g / 2.5 g / 2.5 g / 2.5 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy