Urządzenia i Akcesoria
Babka makowa
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
12 porcji
Składniki
-
250 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, ilość do natłuszczenia formy
-
bułka tarta ilość do posypania formy
-
5 jajek
-
1 szczypta soli
-
130 g maku
-
250 g cukru
-
300 g mąki pszennej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
270 g mleka
-
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
-
2 czubate łyżeczki cukru wanilinowego1 czubata łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
100 g migdałów, w płatkach
-
100 g bakalii np. rodzynek, żurawiny, kandyzowanej skórki owocowej
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
119.1 mg
Białko
10.1 g
Kalorie
2055 kJ /
491.2 kcal
Tłuszcz
28.5 g
Błonnik
4.5 g
Tłuszcz nasycony
12.7 g
Węglowodany
51.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WIELKANOC
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Ciasto makowe z jabłkami
3 Std. 5 Min
Babka marmurkowa
2 Std. 10 Min
Babka drożdżowa z lukrem
2 Std. 50 Min
Babka limonkowa z twarogiem
1 Std. 30 Min
Prosty makowiec
13 Std. 15 Min
Babka muślinowa z polewą kakaową
2 Std. 10 Min
Ciasto makowe
1 Std.
Babka "Trójniak"
1 Std. 35 Min
Babka z likierem jajecznym
1 Std. 20 Min
Szybki piernik
1 Std. 30 Min
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2 Std. 5 Min
Babka piaskowa "Fix"
1 Std. 30 Min