
Urządzenia i Akcesoria
Babka makowa
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
12 porcji
Składniki
-
masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, ilość do natłuszczenia formy250 g
-
bułka tarta ilość do posypania formy
-
jajek5
-
soli1 szczypta
-
maku130 g
-
cukru250 g
-
mąki pszennej300 g
-
proszku do pieczenia2 łyżeczki
-
mleka270 g
-
skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)1 łyżeczka
-
cukru waniliowego, wykonanego w TM1 czubata łyżeczka
-
migdałów, w płatkach100 g
-
bakalii np. rodzynek, żurawiny, kandyzowanej skórki owocowej100 g
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
491.2 kcal /
2055 kJ
Białko
10.1 g
Tłuszcz
28.5 g
Węglowodany
51.8 g
Błonnik
4.5 g
Tłuszcz nasycony
12.7 g
Sód
119.1 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

WIELKANOC
10 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Babka z likierem jajecznym
1 godz. 20 min
Ciasto migdałowe
1 godz. 15 min
Babka "Trójniak"
1 godz. 35 min
Ciasto makowe z jabłkami
3 godz. 5 min
Babka orzechowa
1 godz.
Babka marmurkowa
2 godz. 10 min
Babka drożdżowa z lukrem
2 godz. 50 min
Ciasto migdałowe z jabłkami
1 godz. 55 min
Ciasto pomarańczowe z makiem
13 godz. 25 min
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2 godz. 5 min
Szybki piernik
1 godz. 30 min
Świąteczne ciasto z bakaliami
4 godz. 10 min