Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 530 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 320 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 120 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g śmietany, 18% tłuszczu
Masa makowa
- 200 g maku
- 180 g mleka, o zawartości 3,2% tłuszczu
- 140 g cukru
- 40 g miodu wielokwiatowego, płynnego
- 6 jajek
- 1 szczypta soli
- 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1835.5 kJ / 438.7 kcal
- Białko
- 9.9 g
- Węglowodany
- 50.9 g
- Tłuszcz
- 22.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.8 g
- Błonnik
- 5 g
- Sód
- 89 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto orzechowe
1h 40 min.
Rabarbarowa lasagne
1 Std. 10 Min
Prosty makowiec
13h 15min
Ciasto serowe (Tiropita)
1 Std. 10 Min
Kanadyjskie ciasto owocowe
1 Std.
Świąteczny piernik
1h 25min
Świąteczne ciasto z bakaliami
4 godz. 10 min
Sernik makowy z jabłkami
7 godz. 40 min
Babka makowa
1 Std. 20 Min
Ciasto herbaciane
1h 15min
Ciasto makowe
1 Std.
Ciasto marchewkowe
2 godz. 15 min