Ciasto makowe z jabłkami
TM6 TM5

Ciasto makowe z jabłkami

3.9 (59 ocen)

Składniki

Ciasto

  • 530 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 320 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 120 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g śmietany, 18% tłuszczu

Masa makowa

  • 200 g maku
  • 180 g mleka, o zawartości 3,2% tłuszczu
  • 140 g cukru
  • 40 g miodu wielokwiatowego, płynnego
  • 6 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1835.5 kJ / 438.7 kcal
Białko
9.9 g
Węglowodany
50.9 g
Tłuszcz
22.9 g
Tłuszcz nasycony
9.8 g
Błonnik
5 g
Sód
89 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy