Ciasto makowe z jabłkami

Ciasto makowe z jabłkami

3.7 80 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 3 godz. 5 min
12 porcji

Składniki

Ciasto
  • 530 g jabłek obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 320 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 120 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g śmietany, 18% tłuszczu
Masa makowa
  • 200 g maku
  • 180 g mleka o zawartości 3,2% tłuszczu
  • 140 g cukru
  • 40 g miodu wielokwiatowego, płynnego
  • 6 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 89 mg
Białko 9.9 g
Kalorie 1835.5 kJ / 438.7 kcal
Tłuszcz 22.9 g
Błonnik 5 g
Tłuszcz nasycony 9.8 g
Węglowodany 50.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...