Światowy Dzień Mleka Roślinnego

22 sierpnia obchodzimy Światowy Dzień Mleka Roślinnego. Najczęstszymi powodami wyboru roślinnej alternatywy dla mleka zwierzęcego są korzyści zdrowotne, alergie, troska o środowisko i dobrostan zwierząt hodowlanych lub preferencje smakowe.

Własny napój roślinny? To łatwe!

Zrób własne mleko roślinne w urządzeniu Thermomix® Decydując się zrobić własne mleko w urządzeniu Thermomix®, dokonujesz łatwego i ekologicznego wyboru, gdyż oszczędzasz na opakowaniu i przechowywaniu w lodówce.

Zapoznaj się z naszym przewodnikiem dotyczącym napojów roślinnych:

Mleko sojowe (napój sojowy) jest łagodne w smaku i z tego powodu cieszy się największą popularnością. Bez problemu można je podgrzać, dobrze smakuje w napojach gorących. Użyj go jako bezpośredniego zamiennika mleka zwierzęcego.

Mleko migdałowe (napój migdałowy) jest również popularne, ze względu bogatszy smak znajduje zastosowanie w napojach gorących i wielu daniach.

Mleko (napój) z nerkowców o głębokiej, orzechowej nucie jest kremowe i bardzo wszechstronne. Dodaje smaku potrawom pikantnym i słodkim.

Mleko owsiane (napój owsiany) jest uniwersalnym składnikiem o słodkim i łagodnym smaku. Ma również większą zawartość białka niż inne alternatywy mleka zwierzęcego.

Mleczko kokosowe jest kremowe, aromatyczne i intensywne w smaku. To powszechny składnik kuchni azjatyckiej, stosowany zarówno w potrawach słodkich, jak i pikantnych.

Mleko ryżowe (napój ryżowy) cechuje lekka konsystencja i smak oraz niska zawartość białka i tłuszczu. Ma naturalną słodycz i najlepiej nadaje się do deserów.

Mleko konopne (napój konopny) cechuje się wysoką zawartością białka i jest zdrowym wyborem. Ze względu na intensywny smak częściej znajduje zastosowanie w daniach pikantnych niż w deserach.

Do przygotowania własnego napoju roślinnego potrzebujesz specjalnego mocnego worka do produkcji mleka z orzechów. Możesz również wykorzystać tkaninę muślinową lub tetrową (kilka warstw). Mleko owsiane, ryżowe, konopne czy kokosowe można przygotować w kilka minut w urządzeniu Thermomix®. Natomiast przygotowanie mleka migdałowego i sojowego trwa dłużej, ponieważ nasiona trzeba namoczyć na noc, ale samo przygotowanie nie jest trudniejsze.

Roślinne zero waste

Pulpę pozostałą po wyciskaniu napoju można wykorzystać jako dodatek do ciasta na chleb, bułki czy krakersy, do zagęszczenia sosów i smoothie, a po podpieczeniu jako dodatek np. do jogurtu.

Nie czekaj! Zacznij od wyszukania słowa „napój roślinny” w kategorii Przepisy podstawowe na Cookidoo®, aby znaleźć wszystkie przepisy na napoje roślinne. Na zdrowie!

Przygotuj swój napój roślinny

Pysznie z napojem roślinnym

Kuchnia bez odpadów

Dokonując niewielkich zmian w codziennych nawykach związanych z gotowaniem, możemy zminimalizować ilość odpadów, a wraz z tym nasz wpływ na środowisko.

Oto lista pomysłów do wprowadzenia w życiu codziennym.

czytaj dalej

Przepisy "zero waste"