i udekoruj je! Mówi się, że jemy najpierw oczami... Trudno znaleźć coś bardziej ekscytującego od pięknie przyozdobionego słodkiego wypieku, kuszącego odrobiną dekadencji.
Zanim zabierzesz się za dekorowanie ciasta, będziesz potrzebować kilku narzędzi, które pomogą Ci uzyskać idealny rezultat:
• Obrotowa patera do ciasta sprawi, że Twoje dzieło będzie leżało stabilnie podczas nakładania polewy, wyciskania dekoracji, wygładzania oraz tworzenia bardziej wymyślnych wzorów.
• Ząbkowany nóż do ciasta lub chleba przyda się do wyrównywania i krojenia ciasta na warstwy.
• Szpatułka cukiernicza do ciast przypomina wygięty nóż i jest niezastąpiona do równomiernego rozprowadzania polewy.
• Rękaw cukierniczy z końcówkami do wyciskania dekoracji.
• Łopatka do ciasta do wygładzania polewy oraz robienia wzorów i kształtów dekoracyjnych.
• Oczywiście niezawodny Thermomix®, w którym przygotujesz idealną polewę lub masę oraz wymieszasz składniki na puszyste ciasto.
Aby piękne dekorować ciasta, trzeba mieć dobre podstawy, dlatego skorzystaj z tych prostych porad – pomogą Ci zapewnić pyszną bazę, dzięki której uwolnisz swoją kreatywność.
• Przed przystąpieniem do pieczenia przeczytaj przepis w całości.
• Zbierz wszystkie składniki na samym początku, aby dopilnować, że niczego nie brakuje, ponieważ przerwanie pieczenia ciasta mogłoby popsuć efekt końcowy.
• Dopilnuj, by wszystkie zimne składniki (masło i jajka) nabrały temperatury pokojowej. Ten krok ma kluczowe znaczenie dla uzyskania dobrego surowego ciasta.
Najważniejsza jest dobra zabawa. Nie obawiaj się eksperymentować z nietypowymi wzorami, kształtami do wycinania i kombinacjami dekoracji. Dzięki dodaniu osobistego akcentu ciasto stanie się wyjątkowe, a wykorzystując Thermomix®, możesz mieć pewność doskonałych rezultatów za każdym razem.