Upiecz ciasto…

i udekoruj je! Mówi się, że jemy najpierw oczami... Trudno znaleźć coś bardziej ekscytującego od pięknie przyozdobionego słodkiego wypieku, kuszącego odrobiną dekadencji.

Wzbogać swój zestaw narzędzi

Zanim zabierzesz się za dekorowanie ciasta, będziesz potrzebować kilku narzędzi, które pomogą Ci uzyskać idealny rezultat:

Obrotowa patera do ciasta sprawi, że Twoje dzieło będzie leżało stabilnie podczas nakładania polewy, wyciskania dekoracji, wygładzania oraz tworzenia bardziej wymyślnych wzorów.
Ząbkowany nóż do ciasta lub chleba przyda się do wyrównywania i krojenia ciasta na warstwy.
Szpatułka cukiernicza do ciast przypomina wygięty nóż i jest niezastąpiona do równomiernego rozprowadzania polewy.
Rękaw cukierniczy z końcówkami do wyciskania dekoracji.
Łopatka do ciasta do wygładzania polewy oraz robienia wzorów i kształtów dekoracyjnych.
• Oczywiście niezawodny Thermomix®, w którym przygotujesz idealną polewę lub masę oraz wymieszasz składniki na puszyste ciasto.

Warstwa smaku

Jednym z najszybszych i najłatwiejszych sposobów na wzbogacenie ciasta o efekt „wow” są kolorowe warstwy kremów i polew o różnych smakach. Aby mieć pewność, że będą prezentowały się idealnie, na ciasto należy nałożyć warstwę wstępną, która pokryje okruszki, a następnie zamrozić na 15 minut przed nałożeniem kolejnych warstw kremu. Każda nałożona warstwa powinna być schłodzona przed dodaniem kolejnej.

Ciasto warstwowe – spraw, by jego wnętrze zachwycało!

Ostatnie szlify

Zaskakujące dekoracje – lizaki, ozdoby z masy cukrowej czy figurki z marcepanu – są wspaniałymi detalami, które oczarują gości oraz podkreślą wyjątkowość okazji, np. urodzin lub rocznicy. Aby zabarwić masę marcepanową, wystarczy dodać żelowy lub płynny barwnik spożywczy, następnie rozwałkować ją i wyciąć dowolne kształty, które będą zdobić ciasto. Jeśli marcepan stanie się lepki lub nadmiernie obciążony, posyp go odrobiną cukru pudru.

Dekoracja – zmień proste ciasto w dzieło sztuki

Przygotuj się na sukces

Aby piękne dekorować ciasta, trzeba mieć dobre podstawy, dlatego skorzystaj z tych prostych porad – pomogą Ci zapewnić pyszną bazę, dzięki której uwolnisz swoją kreatywność.

• Przed przystąpieniem do pieczenia przeczytaj przepis w całości.
• Zbierz wszystkie składniki na samym początku, aby dopilnować, że niczego nie brakuje, ponieważ przerwanie pieczenia ciasta mogłoby popsuć efekt końcowy.
• Dopilnuj, by wszystkie zimne składniki (masło i jajka) nabrały temperatury pokojowej. Ten krok ma kluczowe znaczenie dla uzyskania dobrego surowego ciasta.

Najważniejsza jest dobra zabawa. Nie obawiaj się eksperymentować z nietypowymi wzorami, kształtami do wycinania i kombinacjami dekoracji. Dzięki dodaniu osobistego akcentu ciasto stanie się wyjątkowe, a wykorzystując Thermomix®, możesz mieć pewność doskonałych rezultatów za każdym razem.

Ciasta czekoladowe – od roztopionych wiórków i płatków po batoniki

Osobisty akcent w każdym kawałku

Odrobina koloru oraz świeżych owoców zmieni Twoje ciasto w prawdziwe dzieło sztuki. Różne sosy i syropy są efektowną alternatywą dla polewy. Układanie w warstwy daje nieograniczone możliwości!

Wszystkie przepisy na ciasta